OSMANLI SARAY DÜĞÜNLERİ VE ŞENLİKLERİ 4-5
(Lebib Sûrnâmesi, Hâfız Mehmed Efendi Sûrnâmesi, Abdî Sûrnâmesi, Telhisu’l-Beyan’ın Sûrnâme Kısmı)
Osmanlı devrinde saray düğünleri ve şenliklerini konu edinen eserlere “Sûrnâme” adı verilir. Sûrnâmeler, şehzadelerin sünnet düğünlerini, padişah kızlarının veya kız kardeşlerinin evlenme merasimlerini, padişah çocuklarının doğumları vesilesiyle yapılan şenlikleri ayrıntılı bir biçimde anlatan eserlerdir.
Osmanlı Saray Düğünleri ve Şenlikleri serisinin dördüncü kitabı Lebib Sûrnâmesi’dir. Eser, Sultan İkinci Mahmud’un kızı Mihrimah Sultan ile Bahr-i Sefîd Boğazı muhafızı Ferik Mehmed Said Paşa’nın 1836’daki evlenme merasimini; ayrıca padişahın şehzadeleri Abdülmecid ve Abdülaziz’in (sonradan ikisi de padişah olur) sünnet düğünlerini konu edinir. Geniş bir incelemesi yapılan eserin, Osmanlı Türkçesi’nden Latin harflerine aktarılmış transkripsiyonlu metini verilir. Eserin sonuna da metinde geçen kişi, yer ve ıstılahların verildiği teferruatlı bir indeks eklenir.
Beşinci kitap ise üç ayrı sûrnâmeden, dolayısıyla üç ayrı bölümden oluşur. Bunlardan birincisi, Sultan Üçüncü Ahmed’in şehzadeleri için 1720’de yaptırdığı sünnet düğününü anlatan Hâfız Mehmed Efendi (Hazin) Sûrnâmesi; ikincisi, Sultan Dördüncü Mehmed’in şehzadelerini sünnet ettirip kızını evlendirdiği, 1675’te Edirne’de yapılan muhteşem merasimi anlatan Abdi Sûrnâmesi; üçüncüsü ise Hezârfen Hüseyin Efendi’nin Telhîsü’l-Beyân isimli eserinin, yine 1675’teki düğünü anlattığı 13. babını teşkil eden sûrnâme kısmıdır. Prof. Dr. Mehmet Arslan tarafından hazırlanan bu eserin geniş bir incelemesinden sonra yazma nüshalarının Osmanlı Türkçesi’nden Latin harflerine aktarılan transkripsiyonlu metinleri verilir. Ayrıca her eserin sonuna metinde geçen kişi, yer ve ıstılahların verildiği teferruatlı bir indeks eklenir.
Sarayburnu Kitaplığı markası ile yayınlanan bu nadide eser; tarih, edebiyat, folklor, sosyoloji, iktisat, devlet yönetimi gibi konularda ana kaynak hüviyetindedir. Osmanlı tarihi ve cemiyet hayatı üzerinde araştırma yapanların ve geçmişini merak edenlerin kütüphanelerinde bulundurması gereken evladiyelik bir eserdir.
Teknik Özellikler
Baskı Tarihi: 2011
Sayfa Sayısı: 656
Cilt Tipi: Sert Kapak
Kağıt Bilgisi: Kitap Kağıdı (70 gr.)
Information
Auteur
Prof. Dr Mehmet Arslan
Uitgeverij
Sarayburnu Kitaplığı